E-İhracat Destekleri 3 – Destek Kalemleri, Hangi Giderler Ne Kadar Desteklenir
E-İhracat Destekleri 3 – Destek Kalemleri, Hangi Giderler Ne Kadar Desteklenir
Önceki yazımızda E-İhracat Destekleri’nden kimlerin faydalanabileceğini ve farklı statüleri anlatmıştık. Bu yazıda Amazon platformu üzerinden örnekler vererek farklı destek kalemlerinden ve bu destekleri hangi statüdeki şirketlerin alabileceğinden ve bahsedeceğiz.
Öncelikle belirtmek isteriz ki, şirket statüsü ile şu desteklerden faydalanılabilmektedir: (i) Sipariş Karşılama Hizmeti Desteği (Fulfillment), (ii) Dijital Pazaryeri Tanıtım Desteği (Amazon Ads), (iii) Pazaryeri Komisyon Gideri Desteği (Belirli ülkeler için) ve (iv) Çevrimiçi Mağaza ve Hedef Ülke E-Ticaret Paydaşlarından Alınan Hizmet Desteği (Belirli ülkeler için).
1- Sipariş Karşılama Hizmeti Desteği
Yararlanıcılar:
- Şirketler (20.971.151,3-TL)
- Perakende E-Ticaret Siteleri (69.905.897,6-TL)
- Pazaryerleri (41.943.847,55-TL)
- E-İhracat Konsorsiyumları (69.905.897,6-TL)
Sipariş karşılama hizmeti, bilinen adıyla fulfillment, Ticaret Bakanlığı’nın desteklediği en büyük gider kalemlerinden biridir. Bu destekten şirketler de yararlanabilmektedir.
Sipariş karşılama e-ihracat kapsamında şirketin yeni bir siparişinin son varış noktasındaki depodan son müşteriye ulaştırılmasını ifade eder. Buna göre, Amazon’da satış yapan bir satıcının ödediği FBA bedelleri veya FBM bedelleri desteklenecektir. Bu kapsamda uçak siparişlerinde ödenen kargo bedeli, ara depolara ödenen depo bedelleri kapsam dışındadır. Yine, uluslararası lojistik ücretleri kapsamın dışarısındadır.
Sipariş karşılama hizmeti desteğinde desteklenen unsur son tüketiciye gönderim yaparken ödediğiniz lojistik bedelidir. Bu hizmeti pazaryerinin deposundan almanız (FBA) veya üçüncü bir taraftan almanız (FBM) teoride bir fark yaratmaz. Öte yandan FBM depoları için ayrıca kapsama alınma başvuruları yapmak gerekecektir.
Sipariş karşılama desteği kural olarak ödenen FBA veya FBM bedelinin yarısıdır. Öte yandan hedef ülkelerde bu oran %70’e çıkar (Örneğin ABD). Dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur, sipariş karşılama hizmeti desteğinde destek cironuzun %10’unu aşmayacaktır.
Aşağıdaki tabloda gerçek ürünler ile yapılmış ürün bazlı olarak yapılan hesaplamayı inceleyebilirsiniz:
Aşağıdaki tabloda ise senelik toplam satışlar üzerinden yapılmış örnek hesaplamayı bulabilirsiniz:
Amazon’da satış yapıyorsanız ve Amazon desteklerinden faydalanmak istiyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Koç Hukuk Bürosu e-ihracat destekleri konusundaki tecrübesiyle istisna hükümlerinden yararlanmanızı ve desteklerden en büyük ölçüde faydalanabilmenizi sağlar.
2- Dijital Pazarlama Tanıtım Desteği
Yararlanıcılar:
- Şirketler (20.971.151,3-TL)
- Perakende E-Ticaret Siteleri (41.943.847.55-TL)
- E-İhracat Konsorsiyumları (69.905.897,6-TL)
Dijital pazarlama tanıtım desteği fulfillment desteği ile birlikte Ticaret Bakanlığı’nın e-ihracat alanında sağladığı en büyük desteklerdendir.
Dijital pazarlama tanıtımı, platform içinde verilen reklamları ifade etmektedir. Örneğin Amazon’da satış yapıyorsanız Amazon ads paneli üzerinden yönettiğiniz reklamlar dijital pazarlama tanıtımıdır. Burada önemli olan husus reklamın platform içinde veriliyor olmasıdır (Platform dışı reklamlar ve özellikle Google Ads reklamları için bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz).
Dolayısıyla, Türk ürünleri için platformlara ödediğiniz reklam tutarları (CPC reklamları, impression reklamları, yorum hizmetleri gibi) Dijital Pazarlama Tanıtım Desteği’nin konusudur. Buna göre, platformlara ödediğiniz reklam tutarını %70’e varan oranda destek olarak geri alabilmek mümkündür.
Bununla birlikte, yararlanıcının destek hesaplamasında pazaryerinde gerçekleştirdiği dijital reklam üzerinden dönen satışlarda ROAS 5 veya ACOS %20 sınırı dikkate alınır. Bu oranlar çok iddialı olsa da oranların tutmaması desteklerden faydalanmak için bir engel değildir. ROAS 5’in altında (aylık bazda) bir portföyünüz varsa bu yalnızca destekten faydalanabileceğiniz üst sınırı ve hesaplamaları etkileyecektir.
Aşağıda farklı örnekler üzerinden reklam destekleri açıklanmaktadır:
Görüldüğü üzere, reklam desteği hesaplamalarında reklamdan dönen satış da hesaplamanın bir parçasıdır. Böylelikle reklamların başarısı da destek bakımından bir etkendir.
Genelgedeki istisnalardan ve hesaplamaların inceliklerinden faydalanmak ve desteklerden en efektif biçimde yararlanmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
3- E-İhracat Tanıtım Desteği
Yararlanıcılar:
- Pazaryerleri (83.887.695,1-TL)
- Perakende E-Ticaret Siteleri (69.905.897,6-TL)
- E-İhracat Konsorsiyumları (41.943.847,55-TL)
- B2B Platformları (11.183.893,05-TL)
E-ihracat tanıtım desteği kapsamında şirketler kapsam dışı olsa da bu kategorideki giderler için ihracat desteklerinden faydalanmak mümkündür. Başka bir deyişle, platform dışı reklamlar ve pazarlamaları için (Meta reklamları, Google Ads vs.) şirketler ihracat desteklerine başvurabilir. Konu hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
E-ihracat tanıtım desteği ile Türk ürünlerinin e-ihracata yönelik pazarlama ve tanıtım faaliyetleri desteklenir. Bu kapsam yapılan reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyeti ile doğru hedef kitleye ulaşılması, uygun platformun, organizasyon mekânının seçilmesi ve tanıtım amaçlı mesajın etkin iletişim yöntemleri kullanılarak verilmesi gerekmektedir. Yine yapılacak tanıtımın yabancı dilde ve yurt dışına yönelik olarak yapılması gerekmektedir.
Madde kapsamında yararlanıcıların sosyal medya hesabı tasarımı / içeriklendirilmesi / bakımı ve güncellenmesi, dijital platformlarda yayınlanmak üzere tanıtım görseli ve video içeriklerinin hazırlanması, sosyal medya platformlarında verilen tanıtımlar, dijital medya satın alımları (görüntülü ve video içerik reklam alanlarının kiralanması), dijital mecralarda yapılan viral çalışmaları, referans yöntemi (growth işlemleri), arama motorlarında verilen tanıtımlar, arama motoru optimizasyonu (seo), uygulama mağazası optimizasyonu (aso), akıllı cihazlara yönelik uygulamalarda verilen tanıtımlar, diğer dijital platformlarda verilen tanıtımlar, satış ortaklığı (affiliate) tanıtımları, e-posta/sms/mms ve izinli kullanıcıları hedefleyen toplu anlık mesajların gönderimine yönelik tanıtımlar, yabancı dilde hazırlanmış dijital kataloglara ilişkin giderler, sosyal medya etkileyicisi ve çevrim içi satış aracılarının e-ticaret satışlarına yönelik analizleri (seçimi ve sonuçları), mobil uygulama tasarımı ve kurulumu, web sitesi kurulumu, web3 mağaza tasarımı, kurulumu, aylık barındırma hizmeti (hosting) giderleri ve bu mağazaların tanıtımı, üçüncü parti uygulamalar aracılığı ile izin alınarak ekran mesajı reklamı (webpush, app push) ve kullanıcı deneyimi geliştirme, doğal içerik reklamlar (native advertisement), satış & marka bilinirliği amaçlı çevrim içi canlı yayın programları, dijital pazarlamaya yönelik arttırılmış gerçeklik (ar), sanal gerçeklik (vr), metaverse ve radyo frekansı tanımlama sistemleri (rfıd) teknolojileri kullanılarak gerçekleştirilen tanıtım faaliyetleri desteklenmektedir.
Sayılı faaliyetler haricinde sosyal medya etkileyicilerinden alınacak hizmetler (influencer marketing), pazaryerlerinin servis sağlayıcılarından alınacak hizmetler, defile/show/özel sergi/lansman/basın tanıtımı/kokteyl/seminer/konferans faaliyetleri, tadım aktiviteleri, zincir marketlerde ürünlerin test ve teşhir edildiği aktiviteler, satışa konu olmayan ve üzerinde markanın yer aldığı tanıtım (promosyon) malzemeleri, 3 aya kadar geçici (pop-up) mağazacılık gideri, elektronik ekran pazarlamaları da desteklenmektedir.
Dijital pazarlama faaliyetleri hariç e-ihracat tanıtım faaliyetlerine ilişkin olarak ilgili ülkede yapılacak faaliyetler hakkında ülkede görev yapan Bakanlık yurt dışı temsilcisine yedinci fıkra kapsamındaki ön onay başvurusu öncesi bilgi verilmesi ve görüşlerinin alınması gerekmektedir.
E-ihracat tanıtım desteğinde destek oranı %50 olup hedef ülkelerde (ABD gibi) bu oran %70’e çıkmaktadır. Dijital pazarlama tanırım desteğinden farklı olarak bu madde ile bir başarı şartı aranmamaktadır.
4- Depo Kira Desteği
Yararlanıcılar:
- Pazaryerleri (13.980.252,55-TL)
- Perakende E-Ticaret Siteleri (13.980.252,55-TL)
- E-İhracat Konsorsiyumları (13.980.252,55-TL)
Depo kira desteği ile yurt dışındaki depoların kira bedeli ve depo ve bina yönetimi tarafından ortak kullanımlara ilişkin kiralayandan sözleşme kapsamında alınan ortak alanların kullanıma ait giderleri desteklenir. Depo olarak belirli bir alan kiralamanın dışında birden çok şirkete depoculuk hizmeti veren şirketlerden depo kiralanması da mümkündür.
Depo kira desteğinden faydalanmak için ilk olarak ön onay almak gerekir. Ön onay için Bakanlık yurt dışı temsilcisi depoyu inceler. Temsilci incelemesinde depoya ilişkin belgelerin ilgili ülke mevzuatına uygun ve doğru olarak düzenlendiğini, harcamanın içerik olarak mevzuata ve rayice uygun olduğunu, destek kapsamına alınması talep edilen depoya ilişkin olarak depo yönetim sisteminin mevcut ve çalışır olduğunu, depoda gerçekleştirilen faaliyetlerin Türkiye’nin e-ihracatını artırmaya yönelik olup olmadığını gözetir. Yine desteğe konu depo YLDA depolarından 100 km uzakta olmalıdır (YLDA mevzuatı için Bkz.)
Desteklerden yararlanılan depolara ilişkin destek ödeme hesaplamasında depo yönetim sistemi ve kurumsal kaynak planlama (ERP) kayıtlarında yer alan bilgiler çerçevesinde; yararlanıcı, Türk ürünü satış veya çıkış oranını ve buna ilişkin kayıtları Yeminli Mali Müşavir raporu ile sunmalıdır.
5- Pazara Giriş Rapor Desteği
Yararlanıcılar:
- Pazaryerleri (4.192.994,3 -TL)
- Perakende E-Ticaret Siteleri (4.192.994,3 -TL)
- E-İhracat Konsorsiyumları (4.192.994,3 -TL)
Pazara giriş rapor desteği ile yurt dışında e-ticaret pazarına giriş stratejileri ile eylem planlarının oluşturulabilmesi amacıyla satın alınan veya hazırlatılan; ülke, sektör, kategori, ürün, marka, rakip, teknoloji, lojistik, müşteri ilişkileri, eticaret, pazaryeri, marka konumlandırma ve tüketici erişimi odaklı rapor ve analize, uluslararası platformlara, veri tabanlarına ve/veya periyodik üyeliklere (Helium10 gibi), dijital pazarlama şirketlerinden e-ticaret satış platformunda dönüşüm oranını artırmak ve yeni pazarlara ilişkin izlenecek dijital pazarlama kanallarına yönelik rapor ve analizlere ilişkin giderler desteklenir.
Yararlanıcı şirket bu madde kapsamında maksimum 20 adet rapor ve 20 adet üyelik için destek başvurusunda bulunabilir. Alınacak üyeliklerin Bakanlıkça onaylı olması gerekmektedir. Hazırlanacak raporların ise veri içeriğinin en fazla iki takvim yılı öncesine ait olması gerekmektedir.
6- Yurtdışı Pazaryeri Entegrasyon Desteği
Yararlanıcılar:
- Pazaryerleri (557.726,95 -TL)
- Perakende E-Ticaret Siteleri (557.726,95 -TL)
- E-İhracat Konsorsiyumları (557.726,95 -TL)
Yurt dışı pazaryeri entegrasyon desteği ile entegrasyon yapılacak platform başına ilk yazılım geliştirme ve yazılımların çalışması için gerekli bulut hizmeti bedeli, yıllık yazılım bakım onarım gideri ile platform açma giderleri desteklenir (Channel Advisor, Channel Engine gibi). Entegratörün, entegrasyona konu e-ticaret satışlarından alacağı komisyon giderleri destek kapsamında değerlendirilmez.
Destekten yararlanmak isteyen yararlanıcının, entegrasyon desteği alacağı yurt dışı pazaryerinde en az 1.000 (bin) adet stok tutma biriminin (SKU) listelenmesi ve bu ürünlerin entegrasyon hizmetiyle listelendiğinin tespiti gerekmektedir.
7- Pazaryeri Komisyon Gideri Desteği
Yararlanıcılar:
- Şirketler (2.096.497,15-TL)
- Perakende E-Ticaret Siteleri (6.989.353,8-TL)
- E-İhracat Konsorsiyumları (8.387.533,55 -TL)
Pazaryeri komisyon gideri Hedef Ülkeler C listesinde yer alan ülkelerdeki e-ihracat faaliyetleri kapsamında pazaryerlerine ödenen komisyonları kapsar. 14 Haziran 2024’teki değişikliklerle bu ülkeler şunlardır: Arjantin, Brezilya, Endonezya, Filipinler, Hindistan, Mısır.
Şirketlerin de bu kapsamda desteklendiğine dikkat çekmek gerekir. Bu kapsamda sayılı ülkelerden birinde e-ihracat yapıyorsanız ödediğiniz pazaryeri komisyonlarının %70’ini destek olarak geri alabilirsiniz.
8- Çevrimiçi Mağaza ve Hedef Ülke E-Ticaret Paydaşlarından Alınan Hizmet Desteği
Yararlanıcılar:
- Şirketler (4.192.994,3-TL)
- Perakende E-Ticaret Siteleri (4.192.994,3-TL)
- E-İhracat Konsorsiyumları (8.387.533,55 -TL)
Çevrimiçi mağaza ve hedef ülke e-ticaret paydaşlarından alınan hizmet desteği ile yurt dışı pazaryerlerinde mağaza hesabı açılışı, tasarımı ve yıllık ödemeleri ile yurt dışı pazaryerinin veya ülkenin yabancı yatırım mevzuatının getirdiği gereklilikler nedeniyle alınması gerekli olan e-ticaret paydaşından alınan ilgili yurt dışı pazaryerlerine yönelik giderler desteklenir. Bu destek ile maksat bazı ülkelerde doğrudan e-ihracat yapmak mümkün olmadığından ve aracı ile çalışmak zorunda kalındığından bu aracıya ödenen bedelleri desteklemektir.
Şirketlerin bu kapsamda desteklenebilmesi için bir önceki takvim yılında 2.500.000-USD tutarında e-ihracat olarak beyan edilen ihracat yapmış olmaları gerekmektedir.
Madde kapsamında aynı pazaryeri için, birden fazla e-ticaret paydaşından destek alınamaz. E-ticaret paydaşının ilgili yurt dışı pazaryeri tarafından onaylanmış veya akredite edilmiş veya kabul görmüş satıcı (vendors) olması, ilgili ülkedeki Bakanlık yurt dışı temsilcisi tarafından uygun görülmesi gerekmektedir.
Bu destek kapsamında kalan ülkeler şu şekildedir: Çin Halk Cumhuriyeti, Hindistan, Japonya, Brezilya
Bu yazı E-İhracat Destekleri yazı serisinin üçüncü yazısıdır. Diğer yazılarımıza aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:
E-İhracat Destekleri 1 – Genel Bakış, Kapsamı ve Çerçevesi
E-İhracat Destekleri 2 – Kapsama Alınma, Kimler Başvurabilir?
E-İhracat Destekleri 3 – Destek Kalemleri, Hangi Giderler Ne Kadar Desteklenir
E-İhracat Destekleri Özet Tablo
Koç Hukuk Bürosu, 16.06.2024