amazon destekleri, amazon teşvikleri, E-ihracat destekleri, eihracat destekleri, ihracat destekleri, destek üst limitleri, ticaret bakanlığı destekleri

E-İhracat Destekleri 2 – Kapsama Alınma, Kimler Başvurabilir?

E-İhracat Destekleri 2 – Kapsama Alınma, Kimler Başvurabilir?

E-İhracat Destekleri yazı serimizin önceki yazısında desteklerden 5 farklı statüdeki şirketlerin faydalanabileceğinden bahsetmiştik. Bu statülerden en temeli şirket statüsü olup Türkiye’de kurulu herhangi bir anonim veya limited şirketin şirket statüsü alması mümkündür.

Farklı statülerdeki şirketlere ilişkin toplam destek üst limitleri yukarıdaki tabloda yer almaktadır. Bu yazımızda farklı yararlanıcıları statülerinden ve statü alma şartlarından bahsedeceğiz.

 

1- Şirketlerin Destek Kapsamına Alınması

Şirketlerin destek kapsamına alınması için şirketin ilk olarak sermaye şirketi olması gerekir (anonim veya limited). Şahıs şirketleri, 5986 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı [“Karar”] ve E-İhracat Desteklerine İlişkin Genelge [“Genelge”] kapsamında e-ihracat destekleri kapsamında başvuruda bulunamazlar. Bu sebeple şahıs şirketleri için ilk olarak tür değiştirme başvurusunda bulunarak şahıs şirketini anonim veya limited şirkete çevirmek gerekir.

Şirketlerin başvuruda bulunabilmesinin bir diğer koşulu desteğe konu olacak markaya ilişkin yurt içi marka tescil belgesini veya yurt dışı marka tescil başvurusu belgesini temin etmiş olmasıdır. Amazon gibi platformlarda marka kaydı yapılmış bir ürün desteğe konu olacaksa zaten halihazırda bir marka tescil başvurusu yapılmıştır. Burada dikkat edilmesi gereken husus, yurt dışı marka tescil başvurusunun yurt içi marka tescil başvurusundan daha geç yapılmış olmasıdır. Öte yandan istisna hükümlerinden faydalanarak bu engeli aşmak ve dolayısıyla desteklerden faydalanabilmek mümkün.

Kapsama alınmak için bir şart olmasa da desteklerden faydalanabilmek için ürünlerin Türkiye’den alınmış KTÜN (GS1 & Barkod) numaralarının olması gerekmektedir. Barkodunuz yoksa GS1 vakfı üzerinden barkod numaralarını alabilirsiniz. Türkiye dışından barkod numaraları ile açılmış ürünlerde barkod numaralarını değiştirmek zorlayıcı olsa da farklı yollarla bu engeli aşmak mümkün.

Halihazırda e-ihracat gerçekleştiriyorsanız yurt dışında bir şirket kurmuş olmanız muhtemel. Bu durumda harcamalarınızı yurt dışı şirketinden yapıyor olsanız dahi şirketlerin organik olarak birbirine bağlı olması durumunda desteklerden faydalanabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken esas unsur yurt dışı şirketinin Türkiye şirketinden daha sonraki bir tarihte kurulmuş olmasıdır. Yine, destek ödeme hesaplamaları yapılırken yurt dışı şirketinin pay sahipliği oranına göre hesaplamaların yapıldığını belirtmek isteriz.

Son olarak, desteğe konu ürünleri üretiyorsanız kapasite raporu veya alternatif olarak ekspertiz raporunu temin etmek ve bu belgeleri incelemeci kuruluşa ibraz etmek gerekli. Markanızın ürünlerini üretmeden tedarik ediyorsanız tedarikçi ile yapılan sözleşmenin ve fatura örneğinin incelemeci kuruluşa sunulması gerekli.

Şirket statüsünü alan şirketlerin faydalanabilecekleri destekler ve destek üst limitleri aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

E-ihracat destekleri, eihracat destekleri, ihracat destekleri, destek üst limitleri, ticaret bakanlığı destekleri, şirketler destek üst limitleri

Amazon veya farklı bir platformda satış yapıyorsanız ve desteklere ilişkin sorularınız varsa bizimle iletişime geçebilirsiniz. Koç Hukuk Bürosu olarak şirketlere ücretsiz olarak destek uygunluk raporu hazırlıyor ve destek uygunluğunu ölçüyoruz ve Amazon desteklerinden faydalanmalarını sağlıyoruz.

 

2- E-İhracat Konsorsiyumu Statüsünün Alınması

E-İhracat Konsorsiyumları markaların ürünlerini Türkiye’de konsolide ederek e-ihracat yolu ile doğrudan veya konsinye biçimde satan veya satılmasına aracılık eden yapılardır. Bu sayede lojistik maliyetlerinin, ürün maliyetlerinin ve reklam maliyetlerinin düşürülmesi ve rekabet avantajı sağlanması amaçlanmaktadır.

Türkiye’de ilk e-ihracat konsorsiyumu Mega Merchant E-Ticaret Satış ve Pazarlama A.Ş. tarafından 2023 yılında alınmıştır. Başvuru sürecini Koç Hukuk Bürosu yürütmüş ve başarıyla statü kazanılmıştır.

E-İhracat Konsorsiyumu statüsü başvurusu şirket statüsü başvurusundan farklı olarak e-ihracat sekreteryasına yapılır ve Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’ne [“Genel Müdürlük”] sunulur. Başvurular ocak-mart döneminde ve temmuz-eylül döneminde yapılır.

E-İhracat Konsorsiyumu statüsünü alabilmek için şirketin  (i) Türkiye’de kurulu olması, (ii) şirket yöneticilerinin mali suçlardan dolayı hüküm giymiş olmaması, (iii) şirket yöneticilerinin ülke güvenliğini tehdit eden suçlara karışmamış olması, (iv) şirketin kayıtlarını düzenli ve izlenebilir olarak tutuyor olması, (v) şirketin ISO 27001 sertifikasını haiz olması, (vi) şirketin geçmiş takvim yılında 100 BGB veya e-ihracat olarak beyan edilen GB ile işlem yapmış olması, (vii) şirketin ödenmiş sermayesinin 5 milyon Türk Lirasından daha fazla olması, (viii) şirketin güven sertifikası veya DDoS Koruma, Gelişmiş API Sınırlaması, Secure Socket Layer (SSL / TLS) Şifrelemesi ve 3D Güvenlik konularında hizmet alındığını gösteren bir sertifikayı haiz olması, (ix) şirketin en az 2 yurtdışı pazaryerinde entegrasyonunu tamamlamış olması, (x) entegrasyonu tamamlanan ülkelerde şirketin kendisine ait banka hesabının bulunması veya entegre olunan yurt dışı pazaryerlerinde kabul gören dijital ödeme hesaplarının bulunması, (xi)  e-ticarete uygun 1000 m2 yurt içi deposunun bulunması veya bu şartlarda depo kiralaması & hizmet alması, yurt dışı lojistik hizmetlerini vermesi veya yurt dışı lojistik sözleşmesinin olması, (xii) İngilizce bilen ve e-ticaret konusunda tecrübeli 5 çalışan istihdam etmesi; (xiii) sosyal medya, arama motorları, dijital pazarlama veya grafik tasarım konularında eğitim sertifikalarına veya doğrudan bu alanlarda en az 3 yıllık iş tecrübesine sahip en az 3 personelin istihdam edilmesi gerekmektedir.

Bu şartları tek bir şirketin sağlaması halinde e-ihracat konsorsiyumu ortaklığına ihtiyaç olmadan e-ihracat konsorsiyumu statüsü başvurusu yapılabilir. Şartları birkaç şirket beraber sağlıyorsa bu şirketler e-ihracat konsorsiyumu ortaklığı kurarak başvuru yapabilirler.

E-ihracat konsorsiyumu statüsü başvurusu e-ihracat sekreteryasına yapılır, sekreterya şekli olarak eksiksiz olan başvuruları Genel Müdürlüğe sunar. Başvuruda herhangi bir eksiklik varsa eksikliklerin giderilmesi için şirkete 3 aylık süre verilir. Başvuruda herhangi bir eksiklik bulunmaması durumunda şirket 200.000,00-USD tutarındaki teminatı veya teminat mektubunu Genel Müdürlüğe sunar.

Teminat mektubunun verilmesinin akabinde şirketin unvanı Ticaret Bakanlığı websitesinde e-ihracat konsorsiyumu olarak yayımlanır ve aynı gün şirket e-ihracat konsorsiyumu statüsünü kazanmış sayılır.

E-ihracat konsorsiyumu statüsünü alan şirketlerin faydalanabilecekleri destekler ve destek üst limitleri aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

E-ihracat destekleri, eihracat destekleri, ihracat destekleri, destek üst limitleri, ticaret bakanlığı destekleri, e-ihracat konsorsiyumu destek üst limitleri

 

3- Pazaryeri Statüsünün Alınması

Pazaryeri, müşterileri ve satıcıları elektronik ortamda buluşturan ve mal teminine yönelik sözleşme yapılmasına olanak sağlayan yapıdır. Genelge kapsamında yapılacak pazaryeri statüsü başvurusu e-ihracat sekreteryasına yapılır ve sekreterya başvuruyu Genel Müdürlüğe sunar.

Pazaryeri statüsünü almak isteyen şirketlerin (i) ekonomik bütünlüğe sahip olması (6563 sayılı Kanun kapsamında), (ii) merkezinin Türkiye’de bulunması, (iii) başvuru tarihi itibarıyla 2 takvim yılında faaliyette bulunuyor olması, (iv) güven sertifikası veya DDoS Koruma, Gelişmiş API Sınırlaması, Secure Socket Layer (SSL / TLS) Şifrelemesi ve 3D Güvenlik konularında hizmet alındığını gösteren bir sertifikayı haiz olması, (v) sipariş karşılama (fulfillment) istasyonuna sahip olması veya bu hizmet konusunda iş ortaklığına sahip olması, (vi) ödeme ve lojistik entegrasyonuna sahip olması, (vii) en az 1.000 hizmet sağlayıcısının ve en az 100.000 ürünün platformda yer alması, (viii) başvuru tarihi itibarıyla önceki takvim yılında en az 5.000.000,00-USD tutarında e-ticaret olarak beyan edilen ihracatının olması veya ETBİS kayıtlarında pazaryerinin 1.000.000.000,00-TL net satışa aracılık etmiş olması gerekir.

Başvuruda bu şartların yanı sıra başvurucu şirkete ait marka tescilleri veya varsa marka tescil başvuruları, başvurucunun ERP kayıtları ve bu kapsamda hazırlanmış YMM raporu istenmektedir.

Pazaryeri statüsünü alan şirketlerin faydalanabilecekleri destekler ve destek üst limitleri aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

E-ihracat destekleri, eihracat destekleri, ihracat destekleri, destek üst limitleri, ticaret bakanlığı destekleri, destek üst limitleri

 

4- Perakende E-Ticaret Sitesi Statüsünün Alınması

Perakende e-ticaret sitesi, kendi markasına ait e-ticaret sitesi üzerinden perakende mağazacılık satışları gerçekleştiren ve toplam satış hasılatının en az üçte ikisi çevrim içi olan şirketleri ifade eder. Genelge kapsamında yapılacak perakende e-ticaret şirketi statüsü başvurusu e-ihracat sekreteryasına yapılır ve sekreterya başvuruyu Genel Müdürlüğe sunar.

Perakende e-ticaret statüsü için başvuruda bulunacak şirketin (i) bir önceki takvim yılındaki satış hasılatının en az üçte ikisinin çevrimiçi olması, (ii) bir önceki takvim yılında toplam satış hasılatı içerisinde kendi veya organik bağı olan şirketlerin markalarına ilişkin ürünlerin satış ağırlığının %25’i aşması, (iii) e-ticaret ve e-ihracat satışlarına ilişkin faturalandırmanın, kendi veya organik bağı olan şirketlerin tüzel kişiliği üzerinden yapılması, (iv) ekonomik bütünlüğe sahip olması, (v) merkezinin Türkiye’de bulunması, (vi) başvuru tarihi itibarıyla 2 takvim yılında faaliyette bulunuyor olması, (vii) ödeme ve lojistik entegrasyonlara sahip olması, (viii) güven sertifikası veya DDoS Koruma, Gelişmiş API Sınırlaması, Secure Socket Layer (SSL / TLS) Şifrelemesi ve 3D Güvenlik konularında hizmet alındığını gösteren bir sertifikayı haiz olması, (ix) başvuru tarihi itibarıyla önceki takvim yılında en az 2.500.000,00-USD tutarında e-ticaret olarak beyan edilen ihracatının olması veya ETBİS kayıtlarında pazaryerinin 500.000.000,00-TL net satış yapmış olması gerekir.

Perakende e-ticaret sitesi statüsünü alan şirketlerin faydalanabilecekleri destekler ve destek üst limitleri aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

E-ihracat destekleri, eihracat destekleri, ihracat destekleri, destek üst limitleri, ticaret bakanlığı destekleri, destek üst limitleri

 

5- B2B Platfotmu Statüsünün Alınması

B2B platformu işletmeler arası sipariş almaya imkân sağlayan aracı hizmet sağlayıcıyı ifade eder. Genelge kapsamında yapılacak B2B platformu statüsü başvurusu e-ihracat sekreteryasına yapılır ve sekreterya başvuruyu Genel Müdürlüğe sunar.

B2B platfomu statüsü için başvuruda bulunacak şirketin; (i) işletmeden işletmeye e-ticaret kapsamında sipariş almaya olanak sağlıyor olması, (ii) ekonomik bütünlüğe sahip olması, (iii) merkezinin Türkiye’de bulunması, (iv) başvuru tarihi itibarıyla 2 takvim yılında faaliyette bulunuyor olması, (v) güven sertifikası veya DDoS Koruma, Gelişmiş API Sınırlaması, Secure Socket Layer (SSL / TLS) Şifrelemesi ve 3D Güvenlik konularında hizmet alındığını gösteren bir sertifikayı haiz olması, (vi) platform altyapısının çevrim içi tarayıcılarda sorunsuz çalışacak şekilde tasarlanması, platformda yer alan linklerin aktif olması, platformun en az %99 oranında erişilebilir olması ve platform altyapısının yoğun ziyaretçi trafiğini kaldırabilecek seviyede olması, (vii) platformunun toplam aktif ücretli üye sayısının en az 1.000 olması, (viii) platformunun dünya genel sıralamasının 200.000’in altında olmaması, (ix) platformunda ürün veya şirket sorgulama filtresi bulunması, (x) Platformda, ücretli üye şirketlerin unvan, iletişim ve faaliyet bilgilerinin yanı sıra ürün kataloglarına ve ürün içeriklerine ilişkin bilgiler yer alması, (xi) arama motorları üzerinden “site:siteadı” formatında yapılacak indekslenmiş aramalarda en az 250.000 sonuç gösterilmesi gerekir.

Genelgedeki şartlar dışında, platformun CRM kayıtları dikkate alınarak hazırlanmış YMM raporu, dünya genelindeki sıralamayı gösteren bir siteden (similarweb gibi) alınmış sorgulama, şirkete ait marka tescilleri gibi belgelerin ibraz edilmesi beklenmektedir.

B2B platformu statüsünü alan şirketlerin faydalanabilecekleri destekler ve destek üst limitleri aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

E-ihracat destekleri, eihracat destekleri, ihracat destekleri, destek üst limitleri, ticaret bakanlığı destekleri, şirketler destek üst limitleri

E-ihracat destekleri & Amazon teşvikleri ile alakalı sorularınız için bize ulaşabilirsiniz.


Bu yazı E-İhracat Destekleri yazı serisinin ikinci yazısıdır. E-İhracat Destekleri yazı serisinin diğer yazılarına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

E-İhracat Destekleri 1 – Genel Bakış, Kapsamı ve Çerçevesi

E-İhracat Destekleri 2 – Kapsama Alınma, Kimler Başvurabilir?

E-İhracat Destekleri 3 – Destek Kalemleri, Hangi Giderler Ne Kadar Desteklenir

E-İhracat Destekleri Özet Tablo

Koç Hukuk Bürosu, 11.06.2024