E-İhracat Destekleri
E-İhracat Destekleri 5986 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı [“Karar”] ile uygulamaya konan T.C. Ticaret Bakanlığı [“Bakanlık”] devlet teşviklerinin bir parçasıdır. Konvansiyonel ihracat desteklerinden farklı olarak e-ihracat destekleri ile şirketlerin yurt dışında gerçekleştirdikleri e-ihracat ve buna bağlı olarak yapılan bazı giderler devlet tarafından desteklenmektedir.
Başka bir deyişle, e-ihracat destekleri ile şirketlerin başlıca Amazon, Etsy, Walmart, Ebay, Zalando, Bol, Tmall, Shein gibi pazaryeri platformlarında gerçekleştirdikleri satışların artırılması ve ülkenin e-ihracat hacminin büyütülmesi amaçlanmaktadır.
Bu kapsamda Karar ile 5 yararlanıcı statüsü tanıtılmış ve şirketlerin bu statülerden birini alarak destek başvurularında bulunabilmeleri öngörülmüştür. Bu statüler; şirket statüsü, ihracat konsorsiyumu statüsü, perakende e-ticaret sitesi statüsü, pazaryeri statüsü ve B2B platformu statüsüdür. Bahsedilen her bir statü için farklı şartlar aranmakta ve farklı destekler ve destek üst limitleri öngörülmektedir.
Yararlanıcı statüsünü aldıktan sonra harcamaların desteklenebilmesi için destek ön onayının alınması gerekmektedir. Destekler ön onayı takip eden aydan itibaren başlamakta olup ön onay öncesinde yapılan harcamalar desteklenmemektedir.
Destek sınırları şu şekildedir:
Koç Hukuk Bürosu olarak e-ihracat yapan firmalar için destek uygunluk raporu hazırlıyor, destekten faydalanabilip faydalanamayacağınızı analiz ediyoruz. Destek kapsamında kalan giderleriniz için destek sürecini başından sonuna takip ediyoruz. Ücretsiz destek uygunluk raporu için iletişime geçebilirsiniz.
Detaylı bilgiye aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
E-İhracat Destekleri 1 – Genel Bakış, Kapsamı ve Çerçevesi
E-İhracat Destekleri 2 – Kapsama Alınma, Kimler Başvurabilir?
E-İhracat Destekleri 3 – Destek Kalemleri, Hangi Giderler Ne Kadar Desteklenir