Sağlık Turizmi Destekleri 2 – Destek Kalemleri, Hangi Giderler Ne Kadar Desteklenir
Bir önceki yazımızda sağlık turizmi desteklerinden genel olarak bahsetmiş ve bu desteklerden kimlerin faydalanabileceğini anlatmıştık. Bu yazımızda 5448 sayılı Karar kapsamında sağlık turizmi teşvikleri destek kalemlerinden bahsedeceğiz.
Reklam Pazarlama ve Tanıtım Desteği
Reklam Pazarlama ve Tanıtım Desteği’nin ile sosyal medya (Meta gibi), arama motoru (Google gibi), dijital platformlar (WhatClinic, Bookimed gibi) platformlarda yapılan dijital tanıtımlar desteklenir. Bunun yanı sıra sosyal medya yönetimi giderleri, internet sitesi giderleri, akıllı cihazlara yönelik uygulama giderleri, TV, radyo, gazete ve dergi reklamları, iç ve dış mekanlarda gerçekleştirilen tanıtımlar desteklenmektedir.
Sponsorluk, lansman, sergi, halkla ilişkiler ajansları ile yapılan promosyonlar, tanıtım filmleri ve sinema reklamları için Ticaret Bakanlığı’ndan [“Bakanlık”] ön onay almak gerekmektedir.
Tanıtım malzemelerinin nakliye bedelleri, sadece Türkçe yapılan tanıtımlar, yurt içine yönelik yapılan tanıtımlar, yurt dışında Türkçe yayın yapan organlarda yapılan tanıtımlar ve SEO optimizasyon giderleri desteklenmemektedir.
Avrupa Birliği, ABD, Kanada, Birleşik Krallık, BAE, Bahreyn, Rusya, Suudi Arabistan, Pakistan, Cezayir, Gana, Gürcistan, Katar, Kazakistan, Özbekistan, Mısır, Nijerya gibi ülkeler hedef ülkeler listesinde yer almakta olup bu ülkelerde yapılan tanıtımlar %70 oranında desteklenmektedir. Öte yandan, tanıtımlar birden çok ülke için gerçekleştiriliyorsa bu durumda tanıtım gerçekleştirilen her ülkenin listede yer alması halinde ilave oran uygulanır. Bu durumda örneğin Google üzerinden reklam veriliyorsa kampanyaların ülke ülke ayrı olarak açılmasında yarar vardır.
Destek ödemeleri desteğe ilişkin ödeme belgesinin tarihinden sonra en geç 6 ay içerisinde yapılmalıdır. Örneğin, 1 Ocak 2024’teki Google Ads ödemesi için yapılacak destek başvurusu 1 Temmuz 2024’e kadar yapılmalıdır. Bu durumda geçmiş 6 aya ilişkin ödemeleriniz için de desteklerden yararlanabilirsiniz.
Hasta Yol Desteği
Hasta Yol Desteği ile desteklenen unsur sağlık turizmi için yurda gelen hastaların uçak bileti giderleridir. Hasta Yol Desteği’nden yararlanabilmek için ilk olarak Bakanlık ile protokol imzalamak gereklidir. Bakanlık ile imzalanacak protokol akabinde Türkiye’ye giriş yapan hastaların uçak bileti giderleri desteklenmektedir.
Bu madde kapsamındaki hastaların uçak biletinin desteklenmesi için hastanın ülkeye giriş tarihinden itibaren en geç 7 gün içerisinde sağlık kuruluşuna giriş kaydının yapılması gerekmektedir.
Hasta Yol Desteği kapsamında belirlenecek destek tutarı ilgili dönemde sağlık kuruluşundan alınan toplam sağlık hizmet bedelinin üçte birini geçemez (Bu hesaplamada yapılan indirimler dikkate alınmaz).
Ulaşım giderinin hasta tarafından ödenmesi durumunda hasta başına alınabilecek destek tutarının hastaya ödenmesi veya bu tutarın hastaya indirim olarak yansıtılması gerekmektedir.
Bu madde kapsamında yapılacak destek ödeme başvurusu listede Türkiye’ye giriş tarihi en erken olan hastanın Türkiye’ye giriş tarihinden itibaren en geç 6 ay içerisinde yapılmalıdır.
Acente Komisyon Desteği
Acente Komisyon Desteği ile ülkemize sağlık turizmi getirilmesi amacıyla acentelere ödenen komisyonlar desteklenmektedir. Bu kapsamda hizmet alınan acentenin Acenteler Listesi’nde yer alması veya ekletilmesi gerekmektedir.
2024 yılı Ekim ayı itibariyle bu listede herhangi bir acente bulunmamaktadır, öte yandan Koç Hukuk Bürosu hizmet aldığınız acentelerin listeye eklenmesi için gerekli başvuruları sizin adınıza yapar bu destek kaleminden faydalanabilmenizi sağlar.
Bu madde kapsamında desteğe konu olan acenteye ödediğiniz tutar tedavi bedelinin %20’sini aşamaz. Başka bir deyişle, 100 TL’lik bir sağlık turizmi hizmeti için acenteye 30 TL ödemeniz durumunda 12 TL (20*60/100) desteklenirsiniz.
Desteklerden yararlanabilmek için acentenin size kestiği faturanın da mevzuata uygun bir şekilde açık, anlaşılabilir ve faaliyetin niteliği belirlenebilir olması gerekmektedir.
Komplikasyon ve Seyahat Sigortası Desteği
Komplikasyon ve Seyahat Sigortası Desteği ile Türkiye’ye tedavi edilmek üzere gelen hastalara yönelik olarak Türkiye’deki sigorta şirketlerinden yaptırılan komplikasyon ve seyahat sağlık sigortası harcamaları desteklenir.
Bu madde kapsamında destekten faydalanabilmek için sigorta poliçesinin özel olarak düzenlenmesi gerekmekte olup sigorta poliçesinin Türkiye’deki tedavi dönemini kapsaması ve sadece Türkiye’de gerçekleştirilecek tedavilere ve Türkiye’ye yönelik seyahate ilişkin düzenlenmiş olması gerekmektedir.
Yurtdışı Birim Kira Desteği
Yurtdışı Birim Kira Desteği ile yurtdışı birimin vergi dahil kira, komisyon ve birimin açılmasına ilişkin belgelendirme giderleri desteklenmektedir.
Bu kapsamda destekten yararlanabilmek için yurt dışındaki kiralamanın doğrudan Türk şirketi ile yapılması veya Türk şirketinin organik bağı olan yurt dışı şirketi ile yapılması gerekmektedir. Organik bağ, yurt dışı şirketi ile Türk şirketinin pay sahipliği yapısına göre değerlendirilir (Yurt dışı şirketinin pay sahibinin Türk şirketi olması, şirketlerin pay sahiplerinin en az %51 oranında aynı olması). Yurt dışı şirketi ile ödemeler yapılıyorsa yurt dışı şirketinin Türk şirketinden daha sonraki bir tarihte kurulmuş olması aranır (buna ilişkin istisnalar mevcuttur.).
Kiralanan yer için desteklerden yararlanabilmek için Ticaret Bakanlığı yurt dışı ateşesinin yerinde inceleme yaparak buna ilişkin inceleme ve değerlendirme formunu doldurması gerekmektedir. Ticaret Bakanlığı ateşesine bildirimin şirket tarafından yapılması gerekir.
Konut olarak kullanılan taşınmazların kira ödemeleri için desteklerden faydalanmak mümkün değildir.
Kira ödemelerinde ödemenin hangi aya ait olduğunun açıkça belirtilmesi gerekmekte olup bu husus belirtilmemişse kiraya verenden ödemenin hangi aya ait olduğuna ilişkin ayrıca bir yazı alınması gerekmektedir.
İstihdam Desteği
İstihdam Desteği ile sağlık kuruluşunun ilk defa istihdam edeceği tercüman, çağrı merkezi personeli, rehber, sosyal medya uzmanı ve pazarlama uzmanı ile bakım alanında faaliyet gösteren sağlık kuruluşunun bakım elemanı ve sosyal hizmet uzmanına ilişkin giderler desteklenir (Brüt ücret). Bu madde kapsamındaki destek ön onaya tabiidir.
İstihdam edilecek personelin tam zamanlı olarak istihdam edilmesi gerekir. Personelin Ek-8Ç’deki şartları haiz olması ve yabancı dil yetkinliğini gösterir belgeye sahip olması gerekir (YDS – C düzeyinde). Bu belge 2 yıl içerisinde edinilmiş olmalıdır.
Yine, üniversitelerin belirli bölümlerinden mezun olmuş çalışanların giderleri desteklenmez (tıp, diş hekimliği, hemşirelik, ebelik, beslenme ve diyetetik, tıbbi görüntüleme teknikeri, ameliyathane hizmetleri).
Tescil ve Koruma Desteği
Tescil ve Koruma Desteği ile markanın yurt dışında tescil ettirilmesine ilişkin marka bürosu hizmetleri, danışmanlık giderleri, avukatlık giderleri ve zorunlu diğer giderler desteklenir. Yine tescil ettirilmiş markanın korunmasına ilişkin avukatlık giderleri de desteklenmektedir.
Marka yenileme giderleri destek kapsamında değildir. Destekten faydalanabilmek için yurt dışı tescil başvurusunun yapılmış olması yeterlidir. Tescil ilk olarak yurt içerisinde yapılmalıdır ve tescillerin her ikisi de yararlanıcı adına olmalıdır.
Pazara Giriş Belgeleri Desteği
Pazara Giriş Belgeleri Desteği ile akredite kuruluşlardan alınan belirli belge ve sertifikalara ilişkin giderler desteklenmektedir (SAS, ISO 27000, ISO 14000, ISO 10002, GHA vb.).
Bu kapsamda müracaat ve doküman inceleme giderleri, belgelendirme tetkik giderleri, belge kullanım ücretleri, gözetim giderleri, ruhsatlandırma, kayıt giderleri ve belge yenileme giderleri de desteklenmektedir.
Yabancı Dil ve Sağlık Turizmi Eğitimi Desteği
Yabancı Dil ve Sağlık Turizmi Eğitimi Desteği ile istihdam edilen personelin yetkilendirilmiş Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarından çevrim içi veya yüz yüze alacağı yabancı dil veyahut sağlık turizmi eğitim giderleri desteklenmektedir.
Destekten faydalanabilmek için personelin eğitimin %90’ına iştirak etmesi ve programdan geçer not alması gerekmektedir.
Bu madde kapsamında destekten yararlanabilmek için Ticaret Bakanlığı ile protokol imzalamak gerekmektedir.
Yurt Dışı Etkinlik Katılım Desteği
Yurt Dışı Etkinlik Katılım Desteği ile Desteklenen Yurt Dışı Etkinlikler Listesi’nde yer alan etkinliklere katılım sağlanmasına ilişkin giderler desteklenmektedir.
Bu kapsamda; nakliye giderleri, yer kirası, kayıt ücreti, standa ilişkin giderler, temsilcilerin yol giderleri ve sanal ortamda düzenlenen etkinlikler için kayıt ve tanıtım ücretleri desteklenir. Güvenlik, hostes ve tercüman ücretleri desteklenmemektedir.
Listede yer almayan etkinliklerin listeye eklenmesi için başvuru yapılabilir.
Yurt İçi Etkinlik Katılım Desteği
Yurt İçi Etkinlik Katılım Desteği ile Desteklenen Yurt İçi Etkinlikler Listesi’nde yer alan etkinliklere katılım sağlanmasına ilişkin giderler desteklenmektedir.
Bu kapsamda; nakliye giderleri, yer kirası, kayıt ücreti, standa ilişkin giderler, temsilcilerin yol giderleri ve sanal ortamda düzenlenen etkinlikler için kayıt ve tanıtım ücretleri desteklenir. Güvenlik, hostes ve tercüman ücretleri desteklenmemektedir.
Listede yer almayan etkinliklerin listeye eklenmesi için başvuru yapılabilir.
Yurt İçi Tanıtım ve Eğitim Desteği
Yurt İçi Tanıtım ve Eğitim Desteği ile yurt dışından davet edilen akademisyen, uzman, basın mensubu, deneyimleyici, sektörel kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımıyla düzenlenecek yurt içi tanıtım ve/veya eğitim etkinliklerine ilişkin giderler desteklenir.
Etkinliğin başlangıcından en az bir ay önce ön onay başvurusu yapmak gerekmektedir.
Ürün Yerleştirme Desteği
Ürün Yerleştirme Desteği ile yurt dışında gösterimi yapılan sinema filmi, belgesel, dizi, animasyon filmi, program formatı ile dijital oyunlardaki ürün yerleştirme giderleri desteklenmektedir.
Destekten yararlanabilmek için en az bir ay önceden ön onay başvurusunda bulunmak gerekir.
Sağlık turizmi alanında faaliyet gösteriyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Koç Hukuk Bürosu olarak sağlık turizmi teşvikleri için hangi kalemlerden faydalanabileceğinizi tespit eder, teşvik başvuruları için gerekli şartları sağlamanıza yardımcı olur, başvurularınızı optimize eder ve teşvik sürecini başından sonuna yürütürüz. Koç Hukuk Bürosu Ticaret Bakanlığı destekleri konusunda çalışmakta olup mevzuatı düzenli olarak takip eder, gerekli hallerde Bakanlık listelerine eklemelerin yapılmasını sağlarız.
Bu yazı Sağlık Turizmi teşvikleri yazı serisinin ilk yazısıdır. Sağlık Turizmi alanındaki diğer yazılarımıza ve bağlantılara aşağıdan ulaşabilirsiniz:
Sağlık Turizmi Teşvikleri Özet Tablo
Sağlık Turizmi Teşvikleri Sunum
Sağlık Turizmi Destekleri 1- Genel Bakış, Kapsamı ve Çerçevesi
Sağlık Turizmi Destekleri 2- Destek Kalemleri, Hangi Giderler Ne Kadar Desteklenir