Sağlık Turizmi Destekleri 1- Genel Bakış, Kapsamı ve Çerçevesi
Sağlık Turizmi Destekleri 1- Genel Bakış, Kapsamı ve Çerçevesi
Giriş
Sağlık turizmi teşvikleri 5448 sayılı Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Karar [“Karar”] ile düzenlenen Ticaret Bakanlığı [“Bakanlık”] hizmet sektörü desteklerinin bir parçasıdır. Sağlık turizmi destekleri ile sağlık turizmi yetki belgesine sahip sağlık kuruluşları ve aracı kuruluşlar desteklenmektedir.
Sağlık turizmi yetki belgesi almak için aranılan şartlardan, nasıl alındığından ve avantajlarından geçtiğimiz yazımızda bahsetmiştik. Bu konuda daha detaylı bilgi için Sağlık Turizmi Yetki Belgesi yazımızı inceleyebilirsiniz. Sağlık turizmi yetki belgesi, sağlık turizmi teşviklerinden faydalanabilmek için gerekli olduğu gibi KDV istisnası, gelir veya kurumlar vergisi indirimi gibi avantajlara sahiptir.
Sağlık turizmi teşvikleri ile sağlık turizminde sürdürülebilir artışın sağlanması, kurumsal kapasite oluşturulması ve kapasitenin güçlendirilmesi, yurt dışındaki müşterilere erişilmesi amaçlanmakta ve bu amaçlara ulaşmak için çeşitli giderler desteklenmektedir.
Sağlık Turizmi Teşviklerinden Kimler Faydalanabilir?
Sağlık turizmi teşviklerinden Türkiye’de yerleşik olup sağlık turizmi sektöründe faaliyet gösteren sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi aracı kuruluşları yararlanabilir.
Sağlık kuruluşu ilgili kamu kurumunun izin ve denetiminde sağlık, termal ve/veya bakım alanlarında faaliyet gösteren özel veya kamu sektörü kuruluşunu ya da üniversite sağlık/bakım kuruluşlarını ifade etmektedir. Sağlık turizmi aracı kuruluşu ise yurt dışından gelen hastalara rehberlik, danışmanlık ve organizasyon hizmetleri sunan şirketleri ifade eder.
Bu kapsamda, sağlık turizmi teşviklerinden sağlık turizmi yetki belgesi bulunan muayenehaneler, poliklinikler, hastaneler, sağlık turizmi aracı kuruluşları ve diğer sağlık kuruluşları yararlanabilir.
Hangi Giderler Nasıl Desteklenmektedir?
Ticaret Bakanlığı sağlık turizmi teşvikleri size doğrudan bir hibe & teşvik sağlamaz. Bakanlık bunun yerine sağlık turizmi alanında yaptığınız harcamaları %60 veya %70 oranında size iade eder.
Örneğin, Türkiye’deki bir plastik cerrahi kliniği sağlık turistlerini çekmek adına İngiltere’de Google veya başkaca bir platformda aylık 1000 GBP’lik bir reklam harcaması yapıyorsa klinik bu harcamanın 700 GBP kadarını Türk lirası olarak teşvik alabilir.
Yine, bahsedilen plastik cerrahi kliniği sağlık turisti çekmek adına aracı bir acenteye ayda 1000 USD’lik ödeme yapıyorsa bu tutarın 600 USD’lik kısmı için teşvik alınabilir (Bunun için acenteyi Bakanlık nezdinde onaylatmak gerekmektedir).
Başka bir örnek ise hasta yol desteği olarak gösterilebilir. Hasta yol desteğinde, yol ücreti ister hasta tarafından ödensin isterse sağlık kuruluşu tarafından ödensin; Türkiye’ye tedavi edilmek üzere getirilen hastalara yönelik uçak bileti giderleri %60 oranında desteklenmektedir (Her bir hasta için max 36.455 TL). Bu destekten faydalanmak için Bakanlık ile protokol imzalanması gerekmektedir.
Bir başka teşvik kalemi ise yurt dışı kira desteğidir. Sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren bir kuruluş yurt dışında bir birim kiralamışsa Bakanlık bu birim için ödenen kiranın %60’ını teşvik olarak geri vermektedir. Bunun için Bakanlık yurt dışı ticari ataşeliğinin birimi inceleyip onay vermesi gerekmektedir.
Yine, sağlık turistleri için yaptırdığınız komplikasyon ve seyahat sigortalarına ilişkin giderleriniz %70 oranında desteklenmektedir. Öte yandan, sigorta harcamalarının desteklenebilmesi için sigorta poliçesinin özel biçimde düzenlenmiş olması gerekmektedir.
Görüldüğü gibi her bir destek kaleminde dikkat edilmesi gereken çeşitli unsurlar, alınması gereken onaylar ve bürokratik süreçler mevcut. Dahası, destek başvurularının düzenli olarak gerçekleştirilmesi ve takip edilmesi gerekmekte. Koç Hukuk Bürosu olarak siz işinize odaklanırken teşvik sürecinizi uçtan uca yürütüyoruz ve ancak siz teşvik ödemesini aldığınızda başarı primini tarafınıza faturalandırıyoruz.
Aşağıda sağlık turizmi teşviklerine ilişkin bütün destek kalemlerini görebilirsiniz:
Yukarıdaki destek kalemlerinin her birini ve şartlarını ayrı ayrı ele alan Sağlık Turizmi Destekleri 2 – Destek Kalemleri, Hangi Giderler Ne Kadar Desteklenir yazımızı inceleyebilirsiniz.
Sağlık turizmi alanında faaliyet gösteriyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Koç Hukuk Bürosu olarak sağlık turizmi teşvikleri için hangi kalemlerden faydalanabileceğinizi tespit eder, teşvik başvuruları için gerekli şartları sağlamanıza yardımcı olur, başvurularınızı optimize eder ve teşvik sürecini başından sonuna yürütürüz. Koç Hukuk Bürosu Ticaret Bakanlığı destekleri konusunda çalışmakta olup mevzuatı düzenli olarak takip eder, gerekli hallerde Bakanlık listelerine eklemelerin yapılmasını sağlarız.
Bu yazı Sağlık Turizmi teşvikleri yazı serisinin ilk yazısıdır. Sağlık Turizmi alanındaki diğer yazılarımıza ve bağlantılara aşağıdan ulaşabilirsiniz:
Sağlık Turizmi Teşvikleri Özet Tablo
Sağlık Turizmi Teşvikleri Sunum
Sağlık Turizmi Destekleri 1- Genel Bakış, Kapsamı ve Çerçevesi
Sağlık Turizmi Destekleri 2- Destek Kalemleri, Hangi Giderler Ne Kadar Desteklenir