1 jpg Sağlık Turizmi Teşvikleri sağlık turizmi

Sağlık Turizmi Yetki Belgesi

Giriş 

Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik gereği, sağlık turizmi faaliyetleri gerçekleştiren sağlık kurumları ve seyahat acentelerinin, sağlık turizmi yetki belgesi alması yasal bir zorunluluktur. Bu belgeyi almayan kuruluşların faaliyetleri, Sağlık Bakanlığı tarafından durdurulmaktadır.,

Sağlık Turizmi Yetki Belgesi’ne İlişkin Vergisel Avantajlar

Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Avantajları Sağlık turizmi yetki belgesi, yasal zorunluluk olmanın ötesinde, birçok teşvik ve avantaj sağlar. Sağlık turizmi yetki belgesi sahibi olan kuruluşlar, sağlık turizmi teşviklerinden faydalanabilir. Ayrıca, bu belgeye sahip sağlık kurumları 3065 sayılı Kanun [“KDV Kanunu“] md.13/l uyarınca KDV muafiyetinden, 5520 sayılı Kanun [“Kurumlar Vergisi Kanunu“] md.10 f.10 uyarınca sağlık turizminden elde edilen gelirlerde %80 oranında kurumlar vergisi indiriminden ve 193 sayılı Kanun [“Gelir Vergisi Kanunu“] md.89 f.13 uyarınca %80 oranında gelir vergisi indiriminden faydalanabilirler.

Bu kapsamda, sağlık turizmi yetki belgesine sahip bir muayenehane sağlık turizmi kapsamında 50.000.000 TL’lik net gelir elde ettiğinde bu hizmetin müşterisi sağlık turistleri herhangi bir KDV ödemeyecektir. Böylelikle sağlık turizmi yetki belgesi sahipleri fiyat avantajı elde edeceklerdir.

Yine, 50.000.000 TL’lik net karı olan ve sadece sağlık turizmi yapan bir işletme ödemesi gereken 10.000.000 TL kurumlar vergisi (veya gelir vergisi) yerine sadece 2.000.000 kurumlar vergisi (veya gelir vergisi) ödeyecektir. Böylelikle sağlık turizminden elde edilen kazançlar %80 oranındaki vergi indirimlerinden faydalanacaktır.

Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Nasıl Alınır? Yetki belgesi almak için mevzuatta belirtilen kriterlerin sağlanması gerekmektedir. Sağlık kurumu (muayenehane, poliklinik, hastane) ve seyahat acentesi (aracı kurum) için farklı kriterler bulunmaktadır.

Sağlık Kurumları İçin Aranan Şartlar:

  1. Sağlık tesisi, son sağlıkta kalite standartları değerlendirmesinden en az 85 puan almalıdır.
  2. Uluslararası sağlık turizmi birimi oluşturulmalıdır.
  3. Sağlık tesisinin, doktorların mesleki geçmişi hakkında bilgi verebilecek bir internet sitesi olmalıdır.
  4. Sağlık turistinin, tedavi göreceği doktorlardan bilgi alabileceği bir iletişim sistemi olmalıdır.
  5. Sağlık tesisine gelmeden önce ödemeleri depozito olarak yatırabilecek bir alt yapı bulunmalıdır.
  6. Sağlık tesisi otomasyon sisteminde yabancı hasta modülü olmalıdır.
  7. Uluslararası sağlık turizmi faaliyetleri hakkında bilgilendirme ve onam formu düzenlenmelidir.

Bu şartları sağlayan işletmeler başvuru formu ve müeyyide formu ile birlikte sağlık turizmi yetki belgesi almak için başvuruda bulunabilirler. Sağlık tesisi olarak başvuran firmalar için başvuruda; Bakanlıkça verilmiş ruhsat veya geçici ruhsat ve faaliyet izin belgesi örneğini, ticaret sicil tasdiknamesini, yapılan son sağlıkta kalite değerlendirmesinden asgari 85 puan almış olduğuna dair belgeyi, Uluslararası sağlık turizmi birimi kurulduğuna dair belgeleri ve dil yeterliliği belirtilen personele ait dil yeterlilik belgeleri ile aylık prim ve hizmet belgelerini sunmak yeterli olacaktır.

Seyahat Acenteleri İçin Aranan Şartlar:

  1. A Grubu seyahat acentası işletme belgesi sahibi olmalıdır.
  2. En az 3 sağlık tesisi ile protokol imzalamalıdır.
  3. En az 2 dilde 7/24 hizmet verebilecek bir altyapıya sahip olmalıdır.
  4. Yabancı dil bilen en az 2 personel istihdam etmelidir.
  5. Yabancı dil yeterliliğine sahip personel bulunmalıdır.
  6. Türkçe ve İngilizce zorunlu olmak üzere en az 3 dili destekleyen bir web sitesi olmalıdır.
  7. Uluslararası sağlık turisti için seyahat sigortası yapılmalıdır.
  8. Sağlık tesisleri hakkında ayrıntılı bilgi sunulmalıdır.
  9. Uluslararası sağlık turistine gerekli tüm bilgiler verilmelidir.
  10. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu’na uygun hareket edilmelidir.
  11. Faaliyetlerine ilişkin tüm evraklar saklanmalıdır.
  12. Uluslararası sağlık turisti ve beraberindekilere hizmetler hakkında ayrıntılı bilgi verilmelidir.

Bu şartları sağlayan acenteler başvuru formu ve müeyyide formu ile birlikte sağlık turizmi yetki belgesi almak için başvuruda bulunabilirler. Acenteler başvuruda A Grubu seyahat acentesi işletme belgesi örneğini, uluslararası sağlık turizmi yetki belgesine sahip 3 sağlık tesisi ile imzalanan protokol örneklerini, iştigal konusu olarak sağlık turizmi acenteliği faaliyetinin yer aldığı şirket ana sözleşmesinin bulunduğu Ticaret Sicil Gazetesi’ni, Temsile yetkili kişi ve kişilerin belirtildiği ticaret sicil tasdiknamesini, temsile yetkili kişi ve kişilerin T.C. Kimlik Numarası ve adli sicil beyanını, vergi levhasını, mali müşavir tarafından onaylı bir önceki yıla ait yılsonu bilançosunu ve dil yeterliliği belirtilen personele ait dil yeterlilik belgeleri ile aylık prim ve hizmet belgelerini sunmalıdır.

Sağlık turizmi yetki belgesi ile ilgili daha fazla bilgi almak ve süreçle ilgili destek almak için bizimle iletişime geçin.

Sağlık turizmi alanındaki diğer yazılarımıza aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

Sağlık Turizmi Teşvikleri

Sağlık Turizmi Teşvikleri Özet Tablo

Sağlık Turizmi Teşvikleri Sunum

Sağlık Turizmi Yetki Belgesi

Sağlık Turizmi Destekleri 1- Genel Bakış, Kapsamı ve Çerçevesi

Sağlık Turizmi Destekleri 2- Destek Kalemleri, Hangi Giderler Ne Kadar Desteklenir